waste to energy logo

“Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ”

15 Δεκεμβρίου Athens Plaza

Yπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας

Νατάσα Πηλείδου

Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου

Μανώλης Γραφάκος

Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο ΥΠΕΝ από το 2019 έως σήμερα 

 Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Μεταμόρφωσης από το 2012 έως το 2019, συνέβαλε σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθώσεις χρέους που έχουν γίνει σε ΟΤΑ. Το χρέος απομειώθηκε κατά 600.000 ευρώ και μειώθηκε η ετήσια τοκοχρεολυτική δαπάνη κατά 700.000 ευρώ.

Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, από το Φεβρουάριο 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, είχε σημαντική συμβολή στην κατάρτηση του Κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

Ως Πρόεδρος στον Διαδημοτικό Σύνδεσμο 21 ΟΤΑ, των Δήμων της Βόρειας Αττικής, το 2011, προώθησε το πρωτοποριακό Πρόγραμμα του Αστικού Παρατηρητηρίου.

Δήμαρχος Μελισσίων την περίοδο 2007 – 2010 πραγματοποίησε σημαντικό έργο σε υποδομές και αστικές αναπλάσεις.  Αύξησε την περιουσία του Δήμου κατά 22 εκατ. Ευρώ και αναχρηματοδότησε τα δάνεια του, με το χαμηλότερο επιτόκιο στην αγορά.

Αναπληρωτής Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής από το 2004 έως το 2006, συνέβαλε στην προώθηση του Προγράμματος Αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς».

Από το 1994 έως το 2004 εργάστηκε στο χρηματοοικονομικό κλάδο και στο τομέα της Επενδυτικής Τραπεζικής ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα. Συμμετείχε στις ομάδες έργου που αφορούσαν την εισαγωγή μεγάλων εταιριών στο Χρηματιστήριο και σε πολλές μεγάλες συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας,κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,κάτοχος μεταπτυχιακού στην Τραπεζική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κάτοχος Μεταπτυχιακού  με σπουδές στον Τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σωκράτης Φάμελλος

Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό. Ως Χημικός Μηχανικός, ο κ. Φάμελλος έχει εκτεταμένη εμπειρία στους τομείς της Μηχανικής Περιβάλλοντος, της διαχείρισης Υδατικών Πόρων, της Ανακύκλωσης, της Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 1997 έως το 2015 και μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 2003 έως το 2015. 

Τον Iανουάριο 2015 εξελέγη Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης. Επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο 2015 και τον Ιούλιο του 2019. Τον Οκτώβριο 2015 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και τον Απρίλιο 2016 ορίστηκε Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Από το Νοέμβριο 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 υπηρέτησε ως  Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ σήμερα είναι Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Γιάννης Γιαρέντης

Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ)

Yiannis Yiarentis is currently the Chairman of BoD and CEO at the Renewable Energy Sources Operator & Guarantees of Origin (DAPEEP) as from August 2019. He is also member of the Board of Directors in Hellenic Energy Exchange. He holds a significant Greek and International experience in top management positions, in both private and public sector, with most important, the C-level ones, as Chairman & CEO of DAPEEP, as Chairman and CEO of ADMIE (IPTO) from 2013 to 2015 and especially the international part of my carrier in Shell International petroleum Company. Also, through his career and academic background, he has focused and developed in-depth knowledge and expertise in the energy industry.

He worked for more than 30 years for Energy companies, in several roles in Operations, Supply Chain, Logistics, Procurement. Between 2010 – 2013, he served as Shell Marine Supply Chain and Supply & Logistics Manager for Shell BU in Petros Petropoulos AEBE (successor of Shell Lubricants business of Shell Hellas). From 1986 to 2010 he worked for Shell companies (Shell Hellas, Shell International Petroleum Company, Shell Europe Oil Products), in different managerial roles in the areas of Contracting and Procurement, Marine, Supply Chain, Logistics, Production Operations, HSSE and Quality (Assurance and Control).

He holds memberships of the Chartered Institute of Procurement and Supplyand previously in Greek National Energy Committee, ENTSO-e GA, and MED-TSO GA and National Committee for Logistics and Supply Chain.

Yiannis Yiarentis studied Petroleum Chemistry and Production and Management Engineering from Polytechnic school of Democritus University and holds also a postgraduate degree Msc in Sustainable Development.

Γιώργος Πατούλης

Περιφερειάρχης Αττικής

Ρόδη Κράτσα

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ζάκυνθο. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου όπου υπήρξε μαθήτρια του μεγάλου ευρωπαϊστή διανοούμενου Denis de Rougemont. Δραστηριοποιήθηκε από τα φοιτητικά της χρόνια σε κινήματα υπέρ μίας Ενωμένης Ευρώπης όπως και για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και την επιτυχή της ένταξη της, στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Η Ρόδη Κράτσα έχει πλούσια εμπειρία και μακρά θητεία στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ευρωβουλευτής από το 1999, εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ) το 2007 και επανεξελέγη το 2009. Είχε τις πλέον σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η συνδιαλλαγή για την ευρωπαϊκή νομοθεσία με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πολιτική επικοινωνίας και πληροφόρησης, οι ευρώ-μεσογειακές σχέσεις ενώ εκπροσώπησε το Ε.Κ. σε Συναντήσεις Κορυφής και Διυπουργικές Διασκέψεις.

Έχει χειριστεί κρίσιμα θέματα σε νομοθετικό και πολιτικό επίπεδο και διαπραγματεύθηκε σοβαρά ευρωπαϊκά ζητήματα με τις εθνικές κυβερνήσεις που αφορούν ιδιαίτερα και στις προκλήσεις της χώρας μας, όπως η ενίσχυση της περιφερειακής πολιτικής, τα περιβαλλοντικά προγράμματα Life, δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη, η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, τα δικαιώματα των επιβατών, η πολιτική γειτονίας της Ε.Ε.

Ευρωβουλευτής με όραμα και πρωτοβουλίες άφησε ιδιαίτερο στίγμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εργαζόμενη για την Ευρώπη των πολιτών και για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας (20η Μάιου), αποτελεί δική της πρωτοβουλία και επιτυχή κατάληξη διετών διαδικασιών.

Πίστευε πάντα στην διεθνή παρουσία της Ευρώπης και την ισχυροποίηση του πολιτικού ρόλου της για να έχει την δύναμη να προστατεύσει τις αξίες και τα συμφέροντα των πολιτών της, σ΄ένα καλλίτερο κόσμο.

Εργάστηκε συστηματικά για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με σημαντικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την απέναντι όχθη της Μεσογείου, τις χώρες του Καυκάσου, του Αραβικού Κόλπου αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Συμμετείχε σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ενώ έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, καθώς και για την προστασία του Ιορδάνη ποταμού.

Το 1998 εκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του Δημ. Αβραμόπουλου και συνέχισε να υπηρετεί τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εργάστηκε στο πλαίσιο διακομματικών ομάδων υποστηρίζοντας την ενίσχυση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της αμφίδρομης σχέσης των τοπικών κοινωνιών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος των πολιτών.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δ.Σ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής (2014-2017).

Υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών και μετέχει ενεργά σε ελληνικές κοινωνικές οργανώσεις όπως και διεθνείς οργανώσεις.

Μέλος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού στην Γενεύη, μέλος του Δ.Σ. του Ευρώ-μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Fes του Μαρόκου μέλος του University Leadership Council στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος του κοινωνικού έργου και της πολιτικής καριέρας της, στην υπεράσπιση του ρόλου των γυναικών στην δημόσια, στην παραγωγική και κοινωνική ζωή.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναίκες της Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλλες και συνεργαζόμενους φορείς εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της είναι να δώσει ορατότητα και αναγνώριση στο έργο των γυναικών, και να προωθήσει τον διάλογο και την συνεργασία μεταξύ τους,

Έχει τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες και διεθνείς οργανισμούς.

Είναι επίτιμη διδάκτωρ δύο ξένων Πανεπιστημίων.

Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, και ξεκίνησε μία πολύπλευρη πολιτική δημιουργίας σύγχρονων υποδομών, συνοχής μεταξύ των νησιών, βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και εξωστρέφειας, για την προβολή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τους και για την περιφερειακή συνεργασία στην νότια Ευρώπη.

Στόχος της είναι επίσης ν΄αναδείξει την σημαντική γεωπολιτική θέση των Ιονίων Νήσων, τον ιστορικό ρόλο τους ως σταυροδρόμι πολιτισμών και γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, τον ρόλο του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και στην συγκρότηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την Ανεξαρτησία.

Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε.

Δημήτρης Κονταξής

Γενικός Διευθυντής Waste Management Motor Oil

Ο Δημήτρης Κονταξής διαθέτει συσσωρευμένη εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, της ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Δημήτρης Κονταξής εργάζεται επί σειρά ετών στον κλάδο της ενέργειας και του περιβάλλοντος με  εξειδίκευση στον τομέα των πετρελαιοειδών. 

Έχει διατελέσει από το 2017 έως το 2022 πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης στην Ελλάδα,(ΣΕΠΑΝ). 

Είναι Γενικός Διευθυντής του τομέα Waste Management της Motor Oil και αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ –του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ.

Λένα Μπέλση

Διευθύνουσα Σύμβουλος GEOCYCLE

Η Λένα Μπέλση είναι επικεφαλής της δραστηριότητας της Geocycle του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ από τις αρχές του 2012. Κατέχει B.A. στα Οικονομικά από το Smith College των ΗΠΑ. Ξεκίνησε την καριέρα της στις ΗΠΑ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ενώ από την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1990 εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες όπως INTRASOFΤ, INTRACOM και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης κυρίως στους τομείς του Project Management και των Προμηθειών. Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ προσελήφθη το 2007 ως Διευθύντρια Προμηθειών, ενώ διετέλεσε και Διευθύντρια Ενέργειας, Διευθύντρια Στερεών Καυσίμων καθώς και Διευθύντρια Εναλλακτικών Καυσίμων και Εναλλακτικών Α’ Υλών. Από τον Φεβρουάριο 2019 κατέχει τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Geocycle Ελλάς Α.Ε. νεοσύστατης θυγατρικής του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, ενώ από τον Ιούνιο 2019 έχει αναλάβει τα καθήκοντα της Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ).

Σπύρος Κουλουμούνδρας

Project Manager, PPP Waste Projects ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Ο Σπύρος Κουλουμούνδρας είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, με πολυετή εργασιακή εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων ή την διάθεση αποβλήτων μέσω αποτέφρωσης.

Έχει εμπλακεί σε όλες τις φάσεις υλοποίησης (αδειοδότηση, σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία) των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από βιοαέριο ΧΥΤΑ (Φυλή-Άνω Λιόσια, Ταγαράδες, Χαλκίδα) και στην κατασκευή αντίστοιχων έργων συλλογής, διαχείρισης και καύσης βιοαερίου στο εξωτερικό (Παλαιστίνη – Δυτική Όχθη).

Από το 2019 εργάζεται στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ως Project Manager στα έργα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα είναι μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ).

Θανάσης Κατρής

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος WATT AE

Μιχάλης Γεράνης

Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ

Γεννημένος το 1965 και μεγαλωμένος στo Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης όπου και κατοικεί. Είναι  παντρεμένος με την Θεοδώρα Γεράνη – Γιακουμή  και έχουν 3 παιδιά  την Ζωή , τον Αναστάση και την Ελένη. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας ασχολείται με την  καλλιέργεια λεβάντας αλλά και τον “Κωνσταντή”, από τα Karavakia, το έργο πνοής που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις κοντινές παραλίες.

Ο Μιχάλης Γεράνης  ήταν ο τελευταίος Δήμαρχος Χορτιάτη με θητεία από το 2003 έως το 2010. 

1998 πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χορτιάτη, στη συνέχεια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. 

2002 εκλέγεται στις εκλογές Δήμαρχος του Δήμου Χορτιάτη

2006 επανεκλέγεται Δήμαρχος Δήμου Χορτιάτη

2009 Εκλέγεται Πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών Ελλάδος

2010 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος του ενιαίου πλέον μετά τον Καλλικράτη Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και εκλέγεται θέση του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. 

2013 εκλέγεται Πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης 

2013 Απρίλιος εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος στο Νέο Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) έως σήμερα.

2014 επανεκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη 

2015 αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

2019 Επανεκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος  στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη

Στο πλαίσιο της θητείας του στην τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε αιρετό μέλος:

 στο διοικητικό συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) του νομού Θεσσαλονίκης και τώρα πια στην Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.)και μετά τον Καλλικράτη στην Κ.Ε.Δ.Ε., μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) και Πρόεδρος  του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας.

Χαράλαμπος Κουρής

Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο Χαράλαμπος Κουρής είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εντάχθηκε στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ το 2004 αναλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις στα τμήματα της Παραγωγής, της Ποιότητας και του Περιβάλλοντος στο Εργοστάσιο της Χαλκίδας. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Τσιμέντου του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ και ως Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης, ενώ διετέλεσε Διευθυντής Βελτιστοποίησης και Περιβάλλοντος στο Εργοστάσιο του Βόλου. Με ισχυρή προσωπική δέσμευση στην Υγεία & Ασφάλεια, εξειδικεύεται στον περιβαλλοντικό έλεγχο, τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και των πρώτων υλών, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων και «πράσινων» προϊόντων τσιμέντου και τσιμεντοειδών συνθέσεων.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Επικεφαλής Κοιν. Τομέα Περιβάλλοντος

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Καλλιόπη Αραμπατζή, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τη Μαρία και τη Σταυρούλα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών του, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως Στέλεχος και Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Εκλέχθηκε Δήμαρχος Σίνδου (1995-1998) και Δήμαρχος Εχεδώρου (2003-2007 και 2007-2009, οπότε παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στις Βουλευτικές εκλογές).

Στις 4 Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε Βουλευτής με το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β’ Θεσσαλονίκης, περιοχή στην οποία επανεκλέχθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 (ΔΗ.ΣΥ.) , της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 (ΔΗ.ΣΥ.)  και 7ης Ιουλίου 2019 με το κόμμα του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.).

Είναι Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα-Αλλαγής, Επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα-Αλλαγής, μέλος της Διαρκούς  Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Ο.Α.Σ.Ε. και μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Ελλάδας με τις χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Αντιπρόεδρος), Δανία, Η.Π.Α., Ισπανία(Γραμματέας), Ισραήλ, Λιθουανία, Ουκρανία, Φινλανδία, Ουζμπεκιστάν(Γραμματέας), Κατάρ.

Χρήστος Παππούς

Δήμαρχος Δήμου Φυλής

Ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1967.

Είναι απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και διατηρεί φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, στα Άνω Λιόσια.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Environmental Management Strategies – Environmental Education).

Ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2003 και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος τις περιόδους 2003-2006 και 2011-2014.

Το 2006 εκλέχθηκε Δήμαρχος Άνω Λιοσίων και από το 2014 Δήμαρχος Φυλής.

Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Παπαδήμα και πατέρας δύο κοριτσιών.

Μπάμπης Σιδερής

Διευθυντής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Λύσεων στην εταιρεία MYTILINEOS
& Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ZEOLOGIC

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα και είναι απόφοιτος της σχολής Μηχανόλογων Μηχ/κών ΕΜΠ. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, εργάστηκε ως μηχανικός ενεργειακών έργων στην εργοληπτική εταιρεία BWSC A/S, στη Δανία. Στη συνέχεια, εργάστηκε στην Alstom Schweiz AG στην Ελβετία, στην οποία διετέλεσε στέλεχος σε διάφορους τομείς, με έμφαση σε ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα μελέτης-κατασκευής. Το ενδιαφέρον του για ενεργειακά έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τον οδήγησε στην Hitachi Zosen Inova AG, όπου εργάστηκε στα κεντρικά της γραφεία στην Ελβετία.

Από τα τέλη του 2016, επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της MYTILINEOS. Συνέβαλε ουσιαστικά στην εξαγορά της ZEOLOGIC από τη MYTILINEOS και είναι υπεύθυνος του νέου τμήματος Περιβαλλοντικών Λύσεων, που συμπεριλαμβάνει και τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.

Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Δανέζικα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς.  

Γεώργιος Ηλιόπουλος

Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΕΔΣΑ

Σπούδασε Διπλ. Χημικός Μηχανικός EMΠ με Μεταπτυχιακό (MSc) Υπολογιστική Μηχανική ΕΜΠ και Μεταπτυχιακό Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Πανεπιστημίου Glamorgan Ουαλίας ενώ κατέχει πτυχίο Proficiency στα Αγγλικά.

Σήμερα είναι Σύμβουλος- Μελετητής σε Διεθνή και Ελληνικά Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Εξοικονόμησης Ενέργειας και Κάτοχος μελετητικών πτυχίων (Χημικοτεχνικές μελέτες & Ενεργειακές μελέτες) ενταγμένων στο δυναμικό μελετητικού γραφείου Ενέργεια Περιβάλλον Τοπική Ανάπτυξη.

Διαθέτει Εμπειρία Διοικητική σε ανώτερες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα 12 ετών ως Διευθυντικό Στέλεχος και στην διοίκηση Συλλογικών φορέων 15 ετών στο αντικείμενο του περιβάλλοντος , των τεχνικών επιστημών και της κυκλικής οικονομίας.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής σε Ελληνική θυγατρική Πολυεθνικής Χημικής Βιομηχανίας 2005-2007 καθώς και Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών ( ΠΣΧΜ) 2002-2010, Αντιπρόεδρος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 2011-2014, Αναπλ. Πρόεδρος Πειθαρχικού ΤΕΕ Αθήνας 2014-2017.

Κωνσταντίνος Ψωμόπουλος

Ph.D, MIET Professor, University of West Attica

Ο Κων/νος Ψωμόπουλος είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών EMΠ και Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Από το 2018 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠαΔΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Υψηλών Τάσεων και Ενεργειακών Συστημάτων. Από το 2007 έως το 2018 ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Πειραιά, όπου διατέλεσε και Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος.

Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (WTERT Greece), μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (Global WTERT Council) και Ερευνητής στο Earth Engineering Center του Columbia University of N.York.

Ως μηχανικός έχει δουλέψει την περίοδο 1998-2022 σε διάφορα ενεργειακά και έργα διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Κύπρο και τις χώρες ΜΕΝΑ. Από το 2007 είναι μέλος των επιστημονικών επιτροπών της ΕΕ στον Τομέα της οικολογικής σχεδίασης προϊόντων που καταναλώνουν/σχετίζονται με την ενέργεια και έχει συμμετάσχει στην έκδοση πολλών μελετών που αφορούν την υιοθέτηση των κανονισμών EcoDesign της ΕΕ.

Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια ξεπερνά τα 200 άρθρα και συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές πολλών διεθνών περιοδικών στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Είναι αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΣΑ και εντεταλμένος για θέματα Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων και Οικολογικού Σχεδιασμού.

Ευάγγελος Μιχαλόπουλος

Πρόεδρος Δ.Σ. VM&A

Ο κ. Ευάγγελος Μιχαλόπουλος είναι Πρόεδρος Δ.Σ. της VM&A, Χημικός Μηχανικός, PhD.

Διαθέτει πλέον των 20 ετών εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχοντας διατελέσει σε θέσεις ευθύνης για την μελέτη, σχεδιασμό, περιβαλλοντική αδειοδότηση, επίβλεψη & τεχνική εμπειρογνωμοσύνη σε έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Έχει υποστηρίξει φορείς της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα στρατηγικής και σε θέματα διαχείρισης στους τομείς των απορριμμάτων, των λυμάτων και του πόσιμου νερού.

Επίσης διαθέτει σημαντική εμπειρία σε οργάνωση, σχεδιασμό, διοίκηση και αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων.

Αντώνης Μαυρόπουλος

Διευθύνων Σύμβουλος D-WASTE, Μέλος UNEP’S

Αιμίλιος Σταματόγλου

Εκπρόσωπος THALIS

Ο Σταματόγλου Αιμίλιος είναι Διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.

Έχει μακροχρόνια εμπειρία στην ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμματικής βιομάζας με βιολογικές και θερμοχημικές μεθόδους. Επίσης, έχει σημαντική εξειδίκευση στο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων επεξεργασίας επικινδύνων και μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων.

Έχει αποτελέσει τεχνικός σύμβουλος για τον σχεδιασμό, υλοποίηση ή αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων σε εταιρείες παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων, διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων.

Ακόμα, έχει σημαντική εμπειρία σε βιο-διυλιστήρια, όπου αξιοποιείται η υπολειμματική βιομάζα προς παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας.

Ιωάννης Φραντζής

Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc – CEO at I.Frantzis and Associates Ltd.

Mr. Ioannis Frantzis has a Bachelor Degree in Rural Surveyor NTUA and an MSc. in Environmental Engineering. He has over 40 years of experience, scientific presence, publications, coordination and team management in Environmental and Technical Projects, both in Greece and abroad. Mr. Frantzis has been involved in the coordination of the implementation of complex environmental projects – studies, including the preparation of environmental impact studies for environmental projects, as well as the coordination of the preparation of strategic environmental impact studies for Regional Operational Programs or Plans. Furthermore, Mr. Frantzis has significant experience in Solid Waste Management projects, Technical design of Integrated Waste Management facilities, Implementation of Feasibility Studies, Cost Benefit Analysis, Market Analysis, Supervision of environmental projects construction, European Union project financing procedures and other funding agencies. Finally, he has extensive experience in coordinating Regional and Local Waste Management Plans as well as in studies, planning, environmental licensing, supervision & technical expertise of solid waste management projects as well as in the organization, planning, management and evaluation of co-financed waste projects and projects and technical support to the agencies.

Χρήστος Τσομπανίδης

Πρόεδρος Δ.Σ ENVIROPLAN AE

Ο κ. Χρήστος Τσομπανίδης, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, είναι Πρόεδρος  και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μελετών και Συμβούλων «ENVIROPLAN ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.» (ENVIROPLAN ΑΕ),  της οποίας αποτελεί και ιδρυτικό μέλος από το 1990. 

Διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σε συντονισμό πολύπλοκων συμβάσεων μελετών και παροχής υπηρεσιών Συμβούλου, σε Υπηρεσίες Συμβούλου υλοποίησης και επίβλεψης έργων, σε Μελέτες Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος, σε Χημικοτεχνικές Μελέτες, σε Ενεργειακές Μελέτες, σε δίκαιο συμβάσεων, σε έργα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα του περιβάλλοντος, κ.ά.. Ένα από τα θέματα αιχμής της ενασχόλησής του αποτελούν τα θέματα διαχείρισης αποβλήτων, βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας και κλιματικής αλλαγής.

Έχει συνεργαστεί με όλους τους βασικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως EE, EIB, EBRD, WB, AfD κ.ά..

Έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπίας και της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ) επί σειρά ετών, στον οποίο έχει θητεύσει ως Γενικός Γραμματέας, Α’ και Β’ Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνος  Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υπεύθυνος Ποιότητας, όπως επίσης έχει διατελέσει και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) επί σειρά ετών, όπου έχει θητεύσει μεταξύ άλλων, και ως Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων.

Μαρία Λοϊζίδου

National Technical University of Athens